Хлебна къща село Лобош
Преглед
Хлебна къща отвори врати в ковачевското село Лобош, Ковачевци на 17 декември 2013 год. Инициативата се реализира по проект за трансгранично сътрудничество, като е възстановена стара фурна, която не е работила 40 години. В хлебната къща всеки сам може да омеси хляб и да го изпече на пещ. Консултанти помагат на туристите, желаещи да научат тайната на хлебарски занаят. Обособена е столова в старобългарски стил. Това е третата типична хлебна къща в България. Мисията на хлебните къщи е да обединява хората и да превръща в любов изкуството на месенето на насъщния. Такива къщи има 14 в света.В Хлебна къща си дават среща около хляба всички, които “месят, за да се смесят”!
Ентусиастите, които преодоляват трудностите
Доброволците-“хлебоволци”, които не щадят себе си
Производителите, които познават поименно клиентите си
Дарителите, които споделят хляб със слабите и уязвимите
Социалните работници, които мислят творчески за нуждите на слабите
Хората със специални нужди, които намират своето място в обществото
Творците и любопитните, които изпробват нови и нови подходи
Мрежата Хлебни Къщи е създадена от Д-р Надежда Савова-Григорова, културен антрополог от Университета „Принстън“, САЩ. Провеждайки своя докторат, тя пътува в над 75 страни, изследвайки различни културни и хлебни традиции, за което е отличена и от световното издание на Нешънъл Джиографик за “Пътешественик с мисия на Годината 2012”. През 2009 г. на мястото на стария занаятчийски дюкян на прапрабабата на Надежда в Габрово се експериментира и създава първата Хлебна Къща, която събужда ентусиазма на група доброволци и бързо се превръща в едно от най-новите и иновативни читалища в България, “Св. Св. Дамаскин и Онуфрий Габровски-2011”.
Хлебна къща е създадена от Д-р Надежда Савова-Григорова, културен антрополог от Университета „Принстън“, САЩ. Провеждайки своя докторат, тя пътува в над 75 страни, изследвайки различни културни и хлебни традиции, за което е отличена и от световното издание на Нешънъл Джиографик за “Пътешественик с мисия на Годината 2012”. През 2009 г. на мястото на стария занаятчийски дюкян на прапрабабата на Надежда в Габрово се експериментира и създава първата Хлебна Къща, която събужда ентусиазма на група доброволци и бързо се превръща в едно от най-новите и иновативни читалища в България, “Св. Св. Дамаскин и Онуфрий Габровски-2011”.
Хлебната къща се доказва като уникален и успешен модел на социално-културен център. Визията на М3С е да развива мрежа от читалища и техни подобни културни асоциации на общностни културни центрове в цял свят, като към момента свързва повече от 50 страни от 6 континента.
Чрез колективното месене и декориране на хляб и създаването на изкуство по време на печенето на хляба се създава уютна и творческа среда за социални контакти, приобщаване на различни етнически групи, като и на хора със специфични потребности и други. Обучават на теми по здравословно хранене, земеделие и екология. Възраждат любовта към природата обвързана с културното наследство, чрез излети и планински туризъм на основата на Скаутските принципи и методика за оцеляване, водачество и хуманност. Вдъхновяват местните и общонародни български традиции като начин да се засили естествения процес на приемственост между поколенията като основа на чувството за принадлежност към миналото, свързаност с настоящето и мисъл за бъдещето. Съчетават традиционно и съвременно изкуство чрез иновативни изложби, мероприятия и проекти. Възраждат местните занаяти и забравените чалъми.
Препоръчваме да видите
- Дом -паметник „Георги Димитров“
- Национален детски екологичен комплекс